ESTHER VAN TILBURG, PORTRETSCHILDER

 

“Portretschilderen is mijn passie”

 

Het (portret)schilderen is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader was gek van fotografie en maakte veel zwartwit (portret-)foto’s die hij ook zelf ontwikkelde en afdrukte in zijn doka. Mijn moeder had altijd een schildersezel in de huiskamer staan en heeft vele portretten en landschappen geschilderd. Dus het zou bijna raar zijn als ik iets anders was gaan doen.Portretschilder Esther van Tilburg

De keuze tussen fotografie en schilderen was echter nog niet zo’n vanzelfsprekende. Ik herinner mij dat ik na mijn middelbare school met mijn moeder en een map vol foto’s naar een selectiedag van de Rietveld academie in Amsterdam ging. Ik had een selectie gemaakt uit recente portretfoto’s van mijn nichtje, foto’s van de hond, en vast nog meer onbeduidend spul. Achterin de map had ik ook nog wat houtskoolschetsen gedaan, omdat het aantal foto’s bij nader inzien toch wat karig was. Keurig op tijd zaten we daar in een van de lokalen te wachten op de meneer die de selectie zou gaan doen. Die nam het duidelijk niet zo nauw met de tijd, hetgeen mij behoorlijk irriteerde (en op mijn zenuwen werkte). Toen de man, zwarte lange jas en flamboyante hoed, dan eindelijk meer dan een uur te laat arriveerde, en ik met mijn map naar voren werd geroepen, bladerde hij snel door mijn met zorg geselecteerde foto’s. Hij was duidelijk totaal niet onder de indruk. Totdat hij onderaan de stapel kwam, en de houtskoolschetsen zag. Als bij toverslag kwam er een goedkeurende glimlach op zijn gezicht en hij zei: “Je zit hier verkeerd. Ga jij verderop je tekeningen maar laten zien, die zijn echt heel goed. Die foto’s daar heb ik niet zoveel mee”. Nu lach ik erom, maar wat was ik boos! Ik ben die school uitgelopen, met mijn moeder achter mij aan.

Nu, heel wat jaren later, kan ik alleen maar blij zijn met hoe het toen is gelopen. Fotografie was niks voor mij geweest, veel te technisch. Nee, geef mij het schilderen maar. Natuurlijk, je moet daar ook wel wat basistechnieken voor in huis hebben, maar verder is het vooral heel veel gevoel. En dat ligt mij prima!
Portret-van-opa-portretschilder-esther-van-tilburg
Een van mijn eerste portretjes heb ik nog, het is een aquarelletje van mijn opa, met onafscheidelijke sigaar in zijn mond. Ik denk dat ik een jaar of 13 was toen ik het maakte. En ik weet nog dat ik toen dacht: jeetje wat is dát leuk om te doen! In de jaren daarna zijn nog regelmatig portretten gevolgd, in allerlei technieken.

Na wat omzwervingen ben ik uiteindelijk professioneel portretschilder geworden. Door de jaren heen heb ik heel veel portretten, zowel in opdracht als ook vrij geschilderd en heb ik heel veel mensen ontmoet.

Het schilderen samen met de mooie ontmoetingen en het blij maken van mensen, maken het portretschilderen in opdracht zo bijzonder mooi om te doen. Het is een prachtig vak, waar ik dagelijks van geniet!

 logo 2017

 
 
 
 
 
 
 
 

Ben je geïnteresseerd in mijn olieverfportretten en olieverfschetsen?
Vraag HIER dan vrijblijvend meer informatie aan over de mogelijkheden en prijzen.